Over Bibliotheca Gastronomica

In 1998 gaf Joop Witteveen het levenswerk "Bibliotheca Gastronomica" uit, een lijvig boekwerk bestaande uit twee delen. Het is een bibliografie, een overzicht van publicaties, over de gastronoime in Nederland en Belgie vanaf 1474 tot 1960.

De basis was de eigen collectie kookboeken, deze is samen met de collectie van Johannes van Dam in het beheer van de Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB) in beheer bij het Allard Pierson bijzondere collecties.

Ergens in 2016 of 2017 kwam ik het boekwerk tegen bij een stalletje van Jonah Freud in het Allard Pierson museum en ik bladerde door beide delen. Bijzondere uitgave, jammer dat het op papier is dacht ik toen.

Dat is iets voor de echte verzamelaar zei Jonah nog terwijl ik het teruglegde. Hoe ik reageerde weet ik niet meer maar er lagen veel leukere boeken met recepten die om de aandacht riepen.

Toch bleef het een beetje knagen, als computernerd met een koksopleiding en een diepgewortelde interesse in databases bleef die lijst hangen, en ergens eind 2017 kwam ik er achter dat via de Bibliotheek de boeken te leen waren. Zou ik ze lenen en scannen? Dat zou een enorme klus zijn want de boeken zijn bijna A3 formaat en dat is niet handig met scannen.

Toen viel bij op dat op de pagina over het boek ook een knop "Ook beschikbaar als software" stond, de informatie was er dus al digitaal!

Op 22 december 2017 kon ik de CDROM ophalen bij de lokale bibliotheek, hij was ingevlogen vanuit Deventer waar hij in de collectie staat. Ondertussen zie je op de site dat de CD alleen nog maar bij de Koninklijke Bibliotheek geraadpleegd kan worden. Dat is wel te begrijpen want de software uit 1998 die op de CD staat draait alleen maar op oudere windows versies en je moet aardig wat truken uithalen om de zoek-interface aan de praat te krijgen.

Mijn zoektocht ging nog iets verder, ik kwam er achter dat het gemaakt was in ISIS van Unesco Software, in 2017 was daar nog wel iets van te vinden op het Internet en na veel zoeken vond ik winisis-Windows-1.5.3.exe; hiermee kon ik alle data exporteren naar XML.

Dat was een belangrijke stap want hierdoor kon ik de data naar de de 21e eeuw migreren. Met de kerstdagen in het verschiet ging ik aan de slag en schreef wat software voor de conversie. Doel was het kunnen importeren in de Neo4J graph database die ik graag voor web-projecten gebruik.

De week na kerst gebruikte ik om VueJS te leren en een interface te maken voor de data, en dat lukte redelijk goed, de data zat in de graph en was te raadplegen met een web-applicatie gemaakt in VueJS.

Alles leuk en aardig maar het bleef toen liggen, de boel openbaar maken leek me een schending van rechten en de kerst was voorbij en het betaalde werk kwam er weer aan.

Fast forward naar 2 september 2022; het Allard Pierson organiseert een lezing met de titel "Specerijen en kruiden in Nederlandse kookboeken en manuscripten" door Charlotte Kleyn. Na de interessante lezing waar we een aantal boeken in handen krijgen die ongetwijfeld in de Bibliotheca staan begin ik een praatje over mijn project.

Charlotte blijkt goede contacten met de SGB te hebben en eind mei 2023 krijg ik toestemming om het project openbaar te maken.

Dat is goed nieuws, maar het blijkt dat het VueJS framework ondertussen zo veel veranderingen heeft doorgemaakt dat het een vervelende klus is om de boel om te schrijven naar de nieuwe versie.

Nadat ik ben uitgeweken naar Svelte en aansluitend Sveltekit gaat het beter, en medio juli 2023 staat een eerste versie online.

Er zijn allerlei ideeën voor uitbreiding en verdieping van de data maar eerst maar deze softlaunch om te kijken of er wat interesse voor is. Laat dus vooral een reactie achter via het contact-formulier.

Links